The 8th Gen Riviera Resource
 
HomeDashboardSearchRiviera Questions & AnswersWrite-Ups IndexRegisterRelated LinksLog in

 

 Cooling fans don't run.

Go down 
AuthorMessage
TypetoHarry
Amateur


Joined : 2007-09-12
Post Count : 42
Merit : 0

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptySun Jun 15, 2008 3:48 pm

I have a 95 Riviera with about 100500 miles. I noticed when sitting in traffic my engine temp rises and the service engine soon light comes on. I ran the car in the driveway and the fans on the radiator never turned on. Don't know if it matters but I run a 180 T-stat. Any ideas as to what needs fixin'?
Back to top Go down
dboy
Amateur
dboy

Name : dan
Age : 32
Location : southern tier (naples), ny
Joined : 2008-03-20
Post Count : 45
Merit : 0

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: cooling fans   Cooling fans don't run. EmptySun Jun 15, 2008 7:52 pm

sorry i cant help u determine what exactly is wrong, but if u need new cooling fans i got some so hit me with a pm if thats what u need hi
Back to top Go down
Mr.Riviera
Expert
Mr.Riviera

Name : Matthew
Age : 33
Location : Florida
Joined : 2007-01-17
Post Count : 4394
Merit : 101

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptySun Jun 15, 2008 7:54 pm

what temp does it get up to? fan cut-on is 220* if memory serves me.
do they run when you cut on the a/c? how about if you give them a spin start? (be extremely careful doing this)
can you have the car scanned to see what the code is for?

_________________
1996 with 254k miles, L32 4" FWI -> ported N* -> Ported Gen V w/3.0" Pulley, Stage 3 Phenolic I/C, ZZP FMHE, 1.84 RR, Headers and 3" pipe to mufflers, F-body brakes, and lowered on Eibachs. -RIP
AMG C400 White on black -daily
Cooling fans don't run. Dsc_0110
Back to top Go down
deekster_caddy
Master


Name : Derek
Age : 48
Location : Reading, MA
Joined : 2007-01-31
Post Count : 7717
Merit : 109

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptySun Jun 15, 2008 9:05 pm

The fans should turn on based on temp, or A/C running. If not you've got bad relays or blown fuses to look for. What is the code?
Back to top Go down
AA
Administrator
AA

Name : Aaron
Age : 42
Location : C-bus, Ohio
Joined : 2007-01-13
Post Count : 18370
Merit : 241

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyMon Jun 16, 2008 8:50 am

I never could get my fans to come on before I lowered the turn-on temp value.

_________________
'98 SC Riviera • 281k miles • 298 HP/370 TQ • 0-60: 5.79s • ET: 13.97 @ 99.28 • 4087 lb • 20.1 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:30
3.4" pulley • AL104 plugs • 180º t-stat • FWI w/K&N • 1.9:1 rockers • OR pushrods • LS6 valve springs • SLP headers • ZZP fuel rails
KYB GR2 struts • MaxAir shocks • Addco sway bars • UMI bushings • GM STB • Enkei 18" EV5s w/ Dunlop DZ101s • F-body calipers
EBC bluestuff/Hawk HP plus • SS lines • Brembo slotted discs • DHP tuned • Aeroforce • Hidden Hitch

^^^ SOLD ^^^ frown

'05 GTO • 85k miles • 0-60: 4.8s • 16.9 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:26
Because fun


'70 Olds Ninety-Eight Holiday Coupe • 116k miles • 455 Rocket V8
Because cool


'95 Celica • 152k miles • 0-60: yes
Because free
Back to top Go down
http://www.cardomain.com/ride/657082/4
albertj
Master
albertj

Name :
Location : Finger Lakes of New York State
Joined : 2007-05-31
Post Count : 7616
Merit : 155

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyMon Jun 16, 2008 9:54 am

Maybe a line to the thermistor on the radiator has a problem (open or short)? Or it's out of the radiator for some reason? Or there is an ECU problem (see Aarons' 'turn on value' post, the value can be adjusted with a Tech II).

Albertj
Back to top Go down
AA
Administrator
AA

Name : Aaron
Age : 42
Location : C-bus, Ohio
Joined : 2007-01-13
Post Count : 18370
Merit : 241

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyMon Jun 16, 2008 10:03 am

If I remember, the stock turn-on value is 220 F as Matthew said. The engine should not get above 210 under normal or even hot conditions.

_________________
'98 SC Riviera • 281k miles • 298 HP/370 TQ • 0-60: 5.79s • ET: 13.97 @ 99.28 • 4087 lb • 20.1 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:30
3.4" pulley • AL104 plugs • 180º t-stat • FWI w/K&N • 1.9:1 rockers • OR pushrods • LS6 valve springs • SLP headers • ZZP fuel rails
KYB GR2 struts • MaxAir shocks • Addco sway bars • UMI bushings • GM STB • Enkei 18" EV5s w/ Dunlop DZ101s • F-body calipers
EBC bluestuff/Hawk HP plus • SS lines • Brembo slotted discs • DHP tuned • Aeroforce • Hidden Hitch

^^^ SOLD ^^^ frown

'05 GTO • 85k miles • 0-60: 4.8s • 16.9 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:26
Because fun


'70 Olds Ninety-Eight Holiday Coupe • 116k miles • 455 Rocket V8
Because cool


'95 Celica • 152k miles • 0-60: yes
Because free
Back to top Go down
http://www.cardomain.com/ride/657082/4
TypetoHarry
Amateur


Joined : 2007-09-12
Post Count : 42
Merit : 0

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyMon Jun 16, 2008 7:12 pm

Yeah I don't think I get to 220. I just thought it would try to keep the temp around 180. I don't have a scanner so I don't know the code.
Back to top Go down
ibmoses
Aficionado
ibmoses

Name : Bert
Location : North Alabama
Joined : 2008-02-03
Post Count : 1701
Merit : 32

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyMon Jun 16, 2008 8:22 pm

AA wrote:
I never could get my fans to come on before I lowered the turn-on temp value.

OK here I go with a stupid question...
How do I lower the turn-on temp value?
With a tuner?
I havent figured out the tuner deal yet...

Sorry for the hijack.

Bert tavis
Back to top Go down
Hometown Hero
Junkie
Hometown Hero

Name : Klix
Age : 41
Location : Barrhead, Alberta Canada
Joined : 2009-11-18
Post Count : 805
Merit : 16

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Electric fans not kicking in???   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 10:50 pm

Hey guys, I pulled the Riviera out of the garage today and took it for a short road trip. I noticed my temperature gauge was climbing up abit quicker than normal, so i popped the hood and the fans were not turning on. I turned my defrost on full blast and then they kicked in just fine, bringing the engine temp back to normal range. But it was 27C outside and it got hot in the cabin pretty fast with the heater on LOL. Any1 got any ideas on this 1, or possibley encountered a similar issue? I'm assuming a bad relay or something? Any input would be greatly helpful, thanks guys. help
Back to top Go down
AA
Administrator
AA

Name : Aaron
Age : 42
Location : C-bus, Ohio
Joined : 2007-01-13
Post Count : 18370
Merit : 241

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 11:22 pm

How high was your temp gauge reading?

_________________
'98 SC Riviera • 281k miles • 298 HP/370 TQ • 0-60: 5.79s • ET: 13.97 @ 99.28 • 4087 lb • 20.1 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:30
3.4" pulley • AL104 plugs • 180º t-stat • FWI w/K&N • 1.9:1 rockers • OR pushrods • LS6 valve springs • SLP headers • ZZP fuel rails
KYB GR2 struts • MaxAir shocks • Addco sway bars • UMI bushings • GM STB • Enkei 18" EV5s w/ Dunlop DZ101s • F-body calipers
EBC bluestuff/Hawk HP plus • SS lines • Brembo slotted discs • DHP tuned • Aeroforce • Hidden Hitch

^^^ SOLD ^^^ frown

'05 GTO • 85k miles • 0-60: 4.8s • 16.9 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:26
Because fun


'70 Olds Ninety-Eight Holiday Coupe • 116k miles • 455 Rocket V8
Because cool


'95 Celica • 152k miles • 0-60: yes
Because free
Back to top Go down
http://www.cardomain.com/ride/657082/4
albertj
Master
albertj

Name :
Location : Finger Lakes of New York State
Joined : 2007-05-31
Post Count : 7616
Merit : 155

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 11:22 pm

FIrst thing I'd check for is a disconnected ro chewed wire to the fan controls. I think there is a coolant sensor somewhere involved but can't get to my menual to check.

Hope this helps

Albertj
Back to top Go down
Hometown Hero
Junkie
Hometown Hero

Name : Klix
Age : 41
Location : Barrhead, Alberta Canada
Joined : 2009-11-18
Post Count : 805
Merit : 16

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 11:27 pm

Temp gauge was just over 105+ and rising. It normally runs just below 105.

I had thought about the temperature sending unit I re-used on the back of the intake manifold, but the sensor seems to be reading fine judging by the gauge, so I can only assume that the fans would correspond to the sensor, correct?
Back to top Go down
97 park ave
Addict
97 park ave

Name : Tyler
Age : 29
Location : MN
Joined : 2009-03-06
Post Count : 669
Merit : 21

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 11:35 pm

Im assuming you mean celcius? In which case you would be talking around 221 degrees, thats pretty hot for a car...
Back to top Go down
Hometown Hero
Junkie
Hometown Hero

Name : Klix
Age : 41
Location : Barrhead, Alberta Canada
Joined : 2009-11-18
Post Count : 805
Merit : 16

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyThu Aug 04, 2011 11:41 pm

No, just over the half way mark on the temp gauge but it got there abnormally fast. Coolant levels are good, thats why i assumed electronics issue. I think the gauge maxes around 220.
Back to top Go down
96riv
Fanatic
96riv

Name : Dennis
Location : Phoenix
Joined : 2007-03-08
Post Count : 378
Merit : 7

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 12:35 am

I would not worry, the normal fan turn on is past 200 degrees. It will not stay hot in Barrhead for too many more days. You are just used to having 20 degree c days. My mother was born in Highridge. I used to take the ferry and ride dirtbikes in Vega in my youth.
Back to top Go down
http://www.arizonagn.com
Hometown Hero
Junkie
Hometown Hero

Name : Klix
Age : 41
Location : Barrhead, Alberta Canada
Joined : 2009-11-18
Post Count : 805
Merit : 16

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 12:41 am

Ah Vega, or as I affectionately call it... "Vegas". I always go ripping up there on my quad, but this year the ferry was shut down for the majority of the summer due to flooding. Barrhead was actually declared a disaster area because of the huge rain fall we experienced this year.

I'm still concerned about the fans though, I don't ever remember the car running that hot.
Back to top Go down
96riv
Fanatic
96riv

Name : Dennis
Location : Phoenix
Joined : 2007-03-08
Post Count : 378
Merit : 7

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 12:50 am

I would let it run with A/C off and see when the fans turn on automatically. When mine started to see slightly higher temperatures I found a pinprick hole in driver side plastic end tank on the radiator.
Back to top Go down
http://www.arizonagn.com
AA
Administrator
AA

Name : Aaron
Age : 42
Location : C-bus, Ohio
Joined : 2007-01-13
Post Count : 18370
Merit : 241

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 8:10 am

Fans won't normally turn on until 220 F (104 C). I think your situation is typical.

_________________
'98 SC Riviera • 281k miles • 298 HP/370 TQ • 0-60: 5.79s • ET: 13.97 @ 99.28 • 4087 lb • 20.1 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:30
3.4" pulley • AL104 plugs • 180º t-stat • FWI w/K&N • 1.9:1 rockers • OR pushrods • LS6 valve springs • SLP headers • ZZP fuel rails
KYB GR2 struts • MaxAir shocks • Addco sway bars • UMI bushings • GM STB • Enkei 18" EV5s w/ Dunlop DZ101s • F-body calipers
EBC bluestuff/Hawk HP plus • SS lines • Brembo slotted discs • DHP tuned • Aeroforce • Hidden Hitch

^^^ SOLD ^^^ frown

'05 GTO • 85k miles • 0-60: 4.8s • 16.9 avg MPG • Nelson Ledges Lap: 1:26
Because fun


'70 Olds Ninety-Eight Holiday Coupe • 116k miles • 455 Rocket V8
Because cool


'95 Celica • 152k miles • 0-60: yes
Because free
Back to top Go down
http://www.cardomain.com/ride/657082/4
deekster_caddy
Master


Name : Derek
Age : 48
Location : Reading, MA
Joined : 2007-01-31
Post Count : 7717
Merit : 109

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 9:09 am

I agree with AA this is normal. WIthout the A/C running the fans wait for 220 to enable. Let it idle with the hood open, A/C off, and wait for the temp gauge to get really really high.

Do you have a scanner? It would be nice to know what the computer really thinks the temp is, just in case there is an issue with the gauge.
Back to top Go down
Hometown Hero
Junkie
Hometown Hero

Name : Klix
Age : 41
Location : Barrhead, Alberta Canada
Joined : 2009-11-18
Post Count : 805
Merit : 16

Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. EmptyFri Aug 05, 2011 12:15 pm

I'll try to get it on the scanner this weekend. Thanks for the re-assurance guys.
Back to top Go down
Sponsored content




Cooling fans don't run. Empty
PostSubject: Re: Cooling fans don't run.   Cooling fans don't run. Empty

Back to top Go down
 
Cooling fans don't run.
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» KEEPING YOUR FRIDGE(S) COOL...
» Cooling Aids For Runners
» New Evo Stik Premier and Zamaretto Premier Fans Forum.
» Can The Fans Team Help Make Regular Money!!
» Fans Forum this Saturday- with Hydey, Fenners and Chris

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Riviera Performance ::   Supercharged 3800 Tech :: Series I Engine & Transmission-
Jump to: